NIEUWE CD’s (2 juni 2017)

by Joop on 3 juni 2017

LITTLE STEVEN (Van Zandt) is al sinds jaar en dag sidekick van Bruce Springsteen. Wellicht is dat gegeven er wel de oorzaak van dat  Soulfire zo lang op zich heeft laten wachten, want het is de opvolger van het in 1987 uitgebrachte Freedom No Compromise. Maar jongens, jongens, wat is het een plaat geworden zeg ! Al dagenlang klinkt-ie op hoog volume in huize Van Rossem. Niet dat er hier sprake is van iets innoverends maar mijn hemel, wat zijn dit twaalf sterke liedjes. Als je al zo lang omgaat met Springsteen, dat word je vanzelfsprekend besmet door zijn muzikale aanpak. Dus tussen dit dozijn tracks zitten diverse nummers volgens bekende Springsteen-sjablonen zoals als in I’m Coming Back, Love On The Wrong Side Of Town (gepend met The Boss), Standing In The Line Of Fire (met eveneens muzikale invloeden uit de spaghetti-western), Saint Valentine’s Day en Ride The Night Away. Een andere amigo de musica van Van Zandt, Southside Johnny, heeft model gestaan voor de verrukkelijke bluesrocker Blues Is My Business, I Saw The Light (opgetuigd met heerlijke blazers en damesharmonieën) en de lekkere rhythm ’n bluesballad Some Things Just Don’t Change. Maar de Amerikaan serveert ook nog andere smaken zoals ouderwetse doowop/soulballads (The City Weeps Tonight, I Don’t Want To Go Home), terwijl mijn eerste gedachten bij het seventies soulsfeertje van Down And Out In New York uitgingen naar soulzanger Johnny Bristol, u weet wel van Hang On In There Baby. Uw recensent had niet gedacht dat Little Steve nog zo’n albumknaller in zich had. Is het raar om eind mei al te denken aan jaarlijstjes ? Eind mei is de band aan een uitgebreide Europese toer begonnen waarbij op 24 juni Antwerpen en 25 juni Amsterdam wordt aangedaan.

Begin 2015 presenteerde de Osse band New Dutch Generation met het prima Metempsychosis haar debuutalbum. Bij toeval kwam het gezelschap terecht in de studio van voormalig Doe Maar-drummer Jan Peijnenburg die in de Spaanse woestijn zijn eigen opnameplek heeft. Daar werd in alle rust en met de juiste focus gewerkt aan nieuw materiaal en kwam na rijp beraad het besluit om de bandnaam om te zetten in het volwassener klinkende ALLEN KEY. En nu ligt dus dat tweede album (zelf spreekt de groep van ep) in de schappen en het moet gezegd: de Spaanse zon heeft de drie mannen en twee vrouwen goed gedaan. Generation Unknown bevat zeven songs die weliswaar direct in het verlengde liggen van debuut Metempsychosis maar net wat geraffineerder en gevarieerder uit de speakers komen. Zoals in het klassiek aandoende piano-intro in opener The Path Of Realism, of in de aanstekelijke single Bad Weather, of in het stevig (prog)rockende Cloudy City. Ook Bitter Aftertaste, Hourglass , Dancing Through Stories en het titelstuk met lekkere gitaartapijten zijn bovengemiddelde composities. Conclusie: Allen Key verdient een gewillig oor.

SAINT CHARLIE is een viertal uit Nijmegen dat debuteert middels Lightning Over Velvet Evenings. Melodieuze rock, bovengemiddelde composities uit eigen koker, prima instrumentalisten en een charismatische zanger in de persoon van Mark van der Mee, dat is kort samengevat Saint Charlie. Met dit groots klinkende debuut (producer was de van Muse, Coldplay en Queens Of The Stone Age bekende producer Guido Aalbers) zullen ze liefhebbers van Tame Impala en Kings Of Leon en festivalbezoekers aan zich weten te binden. Een kleine veertig minuten aanstekelijke rock met toptracks als kick-off It All Depends, Velvet Nights, rockballad I Would Do That  en  A Masquerade.

{ 0 comments… add one now }

Leave a Comment

Previous post:

Next post: