NIEUWE CD’s (20 mei 2017)

by Joop on 20 mei 2017

Begin oktober trad het Britse progrockgezelschap ANATHEMA op voor een stampvol, enthousiast 013 in Tilburg. Daar vertelde zanger Vincent Cavanagh dat de groep druk bezig was met de opnames van een nieuw album dat nu in de schappen ligt met The Optimist als titel. Enkele voorproefjes tijdens die gedenkwaardige vrijdagavond gaven al aan dat de groep opnieuw bezig was met een meesterwerkje. Met het schijfje in de cd-speler blijkt dat ook waarheid te zijn geworden. Prachtig geconstrueerde composities met een hoofdrol voor de toetsen van Daniel Cardoso en de schitterende vocalen van Cavanagh en collega Lee Douglas. Net als voorganger Distant Satellites uit 2014 is het een album dat je blijft draaien. Voor de fervente progrockliefhebber een cd om je vingers bij af te likken met Back To The Start (inderdaad een goed idee), Endless Ways, The Optimist, Ghosts en Close Your Eyes  als toptracks. Vanaf september gaat Anathema op pad voor een langdurige Europese toer met ook weer Tilburg op het programma. Hopelijk kan ik weer van de partij zijn.

PROCOL HARUM wordt wel gezien als aanstichter van de symfonische rock waarbij ze vaak in één adem genoemd worden met Moody Blues. Voor die bewering valt zeker iets te zeggen, vooral wat betreft hun jaren ’70-werk. De huidige line-up bevat slechts zanger/pianist Gary Brooker als origineel lid. Met zijn vier muziekmaten bleef hij optreden en kwamen er op gezette tijden vooral live-opnames naar buiten. Maar Brooker was na alle toestanden rondom de muziekrechten van wereldhit A Whiter Shade Of Pale toe aan het maken van een album met nieuw werk, het eerste in veertien jaar na This Well’s On Fire, een album dat zeker zijn momenten kende en nog wel eens louter voor het plezier in mijn cd-speler verzeild raakt. Op Novum werkt de inmiddels 71-jarige Brit samen met Pete Brown, als componist bekend van zijn werk met Cream. Maar ook zijn bandleden leveren compositorische bijdragen. Dat resulteert in een sterk album vol stevige rocksongs en gedragen ballads, toch het handelsmerk van de groep. We hebben er even op moeten wachten maar met een dusdanig sterke plaat had ik geen rekening meer gehouden. Zijn waanzinnig mooie stem heeft geen last van slijtage en nummers als Sunday Morning, I Told On You, Last Chance Motel, Image Of The Beast, Businessman en de magnifieke rockballad The Only One  behoren tot het beste dat de groep ooit aan tape toevertrouwde.

Dit album verscheen al in 2016 – inderdaad op 11 november – maar is te goed om links te laten liggen. De Liverpoolse broers Keith (zang, gitaar) en Stuart Xander (gitaar) legden in 2011 de basis voor XANDER & THE PEACE PIRATES. Bijzonderheid: Keith werd geboren met één hand maar leerde zich desondanks gitaar spelen met een haak als prothese. De vredespiraten word verder gevormd door bassist Joel Goldberg, drummer Adam Goldberg (broers ?) en zanger/gitarist Mike Gay. Ze togen voor dit album 11:11 naar de Hilversumse Wisseloord Studio’s, tesamen met de legendarische producer Eddie Kramer (Jimi Hendrix, Kiss, Rolling Stones), om de elf songs vast te leggen. Stilistisch gezien houdt het kwintet zich onledig met een heerlijke melange van rock, blues en soul, die de ene keer klinkt als de oude soulmeesters (Night Dress), de andere keer als een buiginkje naar Bad Company (Rain) en dan weer knipoogt naar het werk van The Allman Brothers (Truth Lies). Keith Xander is in het gelukkige bezit van een krachtig, soulvol gekruid stemgeluid, de composities zijn vette op bluesschema’s leunende rocksongs en de uitvoering ervan is boven alle kritiek verheven. Van harte aanbevolen derhalve.

 

 

{ 0 comments… add one now }

Leave a Comment

Previous post:

Next post: