VEGHEL HEEFT ZIJN EIGEN ‘PINKPOP’

by Joop on 23 april 2017

Afgelopen zaterdag stond in heel Nederland Record Store Day op het programma, de dag dat alle platenzaken in Nederland in het zonnetje worden gezet en dat er veel speciale persingen aangeschaft kunnen worden. Én de kans om je als platenzaak te profileren middels instore optredens of zoals Willem Arts van Platenzaak Wil’m uit Veghel dat deed: gewoon je eigen popfestival opzetten. Niks geen twee vierkante meter in de zaak reserveren, nee een heus podium met fantastisch geluid en een affiche om van te watertanden.

Klokslag elf uur  was het de beurt aan MERCY JOHN en zijn band die het toen al talrijk opgekomen publiek muzikaal meenam naar Amerika met fraaie rootsrock. De meeste liedjes waren afkomstig van de nieuwste cd This Ain’t New York, aangevuld met een splinternieuw nummer, Let It Go Easy, en een verrukkelijke uitvoering van Ryan Adams’ Firecrack.

Uit Eindhoven afgereisd was het kwartet LOOKAPONY die er met hun energieke, maar melodieuze  gitaarrock met punky attitude voor zorgde, dat de laatste nog aanwezige katers verdwenen.

Dat NAVARONE hoofdact was, kon aan de publieke belangstelling afgelezen worden: het pleintje van de Meijerijgaarde stond lekker vol. De Nijmegenaren traden als kwartet aan met een fijne akoestische set waarin nogal wat songs van hun laatste cd Oscillation waren opgenomen. Hoogtepunten waren Free Together en de meezinger Lonely Nights. Na afloop verwisselden de LP’s en cd’s van de mannen in rap tempo van eigenaar, in de meeste gevallen voorzien van een handtekening van het viertal.

Door wat omzettingen in het programma was BEX MARSHALL te elfder ure toegevoegd aan het toch al imposante affiche. De Britse bluesmama bleek niet voor niets in thuisland enkele prijzen in de wacht te hebben gesleept. Haar intrigerende liedjes, haar rauwe stem en verfijnde (slide)gitaartechniek leverden haar terecht waardering op.

Voor ROBERT DEN HARTIGH was het al de tweede keer in korte tijd dat hij bij Platenzaak Wil’m zijn opwachting maakte. De solo spelende en zingende Udenaar kon met zijn singer-songwriterpop met rootsinvloeden op veel bijval rekenen.

Als voorlaatste stonden ROB KLERKX & THE SECRET geprogrammeerd. Hun laatste album Fever Dream werd terecht prima ontvangen bij het muziekjournaille; de vijf mannen bleken een heerlijk hecht rockcollectief die een set met louter sterke rocksongs presenteerde. Absolute hoogtepunt was Mercy Street. ’s Avonds hadden Klerkx cs nog een optreden in de Udense Pul.

Aan ARGUS de taak om deze editie van Record Store Day af te sluiten. Dat deden ze met verve met fraaie, lang uitgesponnen symfonische rocksongs, grotendeels afkomstig van hun eerste album. De vijf mannen lichtten ook nog een tipje van de sluier op als het gaat om nieuw materiaal: als het afsluitende The Outsider iets vertelt over de kwaliteit van die tweede cd, dan wordt dat een echte knaller.

 

{ 0 comments… add one now }

Leave a Comment

Previous post:

Next post: